19.06.2018.
Kuchnia mazowiecka

W pierwszy czwartek listopada, w naszej stołówce szkolnej po raz kolejny w tym roku szkolnym roznosił się wspaniały zapach kuchni regionalnej. W tym miesiącu za organizację menu obiadowego była odpowiedzialna klasa VIb. Uczniowie zaproponowali dania z kuchni Mazowsza: zupę zalewajkę oraz kurczaka z ziemniakami.

Tradycyjna kuchnia Mazowsza bazowała na kuchni ludowej. Stolica regionu była natomiast centrum skupiającym w sobie smaki z zagranicy. To region chyba najbardziej zróżnicowany jeśli chodzi o kulinaria. Widoczne są tutaj wpływy zarówno polskich regionów, takich jak Kurpie czy Kujawy, jak i kuchni światowych. Te ostatnie widoczne są zwłaszcza w Warszawie - stolicy regionu. Od XVI wieku, kiedy to Warszawa stała się także stolicą Polski, poziom tutejszej kuchni znacznie się poprawił. Ponadto miasto za czasów Królestwa Kongresowego musiało dbać o zachowanie polskości, również w kulinariach. W związku z tym kuchnia Mazowsza zyskała miano typowej kuchni staropolskiej.

Tego dnia w całej szkole pojawiły się plakaty informujące o tym wyjątkowym wydarzeniu, a uczniowie klasy VIb z uśmiechem na twarzy podawali obiad nauczycielom i swoim młodszym kolegom i koleżankom.

Dziękujemy za pomoc paniom ze stołówki szkolnej. Obiad był przepyszny!

 

 


Reklama:klimatyzacja