19.06.2018.
Kuchnia kaszubska

W pierwszy piątek  lutego, w naszej stołówce szkolnej po raz kolejny w tym roku szkolnym roznosił się wspaniały zapach kuchni regionalnej. W tym miesiącu za organizację menu obiadowego odpowiedzialna była klasa VIa. Uczniowie zaproponowali dania z kuchni Kaszub: zupę zalewajkę oraz babę ziemniaczaną.

Tego dnia w całej szkole pojawiły się kolorowe plakaty informujące o tym wyjątkowym wydarzeniu, a uczniowie klasy IVa jak prawdziwi kelnerzy podawali obiad nauczycielom oraz swoim kolegom i koleżankom. Dzięki tablicom i plakatom można było również zapoznać się z tradycjami tego regionu (językiem regionalnym, geografią regionu i największymi atrakcjami, strojem kaszubskim, wzorem  haftu )

 

Ludowa kuchnia kaszubska należała do bardzo prostych i skromnych. Wykorzystywano bogactwo lasów, jezior, sadów, pól i morza. Potrawy były smaczne i łatwe w przygotowaniu. Jej podstawą były potrawy rybne, bulwy, zboża, kasze i mleko. Na deser jadano truskawki kaszubskie. Wiele z tych tradycyjnych potraw podaje się tam i dziś.

Dziękujemy za pomoc paniom ze stołówki szkolnej. Obiad był przepyszny!

Dzãkùjã ë  Bòże przeżegnéj. /Dziękujemy i smacznego!/

 

 


Reklama:klimatyzacja