19.06.2018.
Dzień kuchni azjatyckiej
Pod koniec marca klasa 6b wraz z obsługą kuchni przygotowała DZIEŃ KUCHNI AZJATYCKIEJ. Mówiąc szczerze wybór dań wcale nie był łatwy. Azja to „olbrzym wśród kontynentów” zajmujący jedną trzecią lądowej powierzchni ziemi. Kontynent ten zamieszkuje blisko 3,5 mld ludzi, co stanowi ok. 60% ludności świata.

W Azji, ze względu na znaczną rozciągłość równoleżnikową, mamy jedenaście stref czasowych. Spotyka się tu wszystkie strefy klimatyczne i roślinne: od wiecznych śniegów po wilgotne lasy równikowe. Azja jest "kontynentem ekstremów" – tu znajdują się najwyższe szczyty, potężne łańcuchy górskie, rozległe obszary bezodpływowe oraz akweny morskie. Azja jest także kontynentem
o największej różnorodności ludów, religii i kultur: tu znajdują się najludniejsze państwa świata, bogate państwa przemysłowe, ale też i bardzo biedne kraje rozwijające się.

W związku z powyższym, żeby przybliżyć naszej społeczności szkolnej kuchnię azjatycką, należałoby przeznaczyć nie jeden dzień, ale co najmniej miesiąc☺ My zdecydowaliśmy się na kurczaka z ryżem w sosie słodko-kwaśnym z kiełkami fasoli mung i ananasem. Zdaje się, że żołądki  polskich dzieci nie wytrzymałyby ostrych przypraw Indii:)) Na pierwsze danie zaproponowaliśmy pożywną i zdrową zupę z soczewicy.

Wspólne biesiadowanie dzieci i nauczycieli odbywało się przy spokojnych dźwiękach muzyki mongolskiej. Można było obejrzeć pocztówki z bezkresnymi krajobrazami Mongolii oraz atrapę jurty – ogromnego namiotu koczowników Wielkiego Stepu. Obsługa kelnerska oprócz uśmiechu i jedzenia serwowała coś dla oczu: oryginalne elementy stroju mongolskiego,  męskie i żeńskie nakrycie na głowę.  Dlaczego akurat mongolskie? A dlatego, że w naszej klasie mamy koleżankę tej narodowości i to ona udostępniła nam potrzebne akcesoria. Dziękujemy Ci Saro!


 


Reklama:klimatyzacja